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Compatibility of Offices of
County Board Member and Township
Supervisor

Honorable William XK. O’'Connor
State's Attorney of Henry-e€eunty
Court House
Cambridge, Illincis

Dear Mr. O'Connor:

This

)6 your inquiry regarding Public
. Act 79-457. s question is whether, in light of this new
enactment, individual who is elected to_ihe Henry cQunty
ABoard.in Nov A76 may also hold the office of township
supervisor if he is elected to the latter in 1977._'

o Public Act 79-457, which became effective on October
1, 1975, adds sections 4.10, 4.11 and 4.12 to "AN ACT to prevent
fraudulent and corrupt practices in the making or accepting

 of official appointments and contracts by public officers”.
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- {I1l, Eev. Stat, 19?3. ¢h, 102, par. 4.10, 4.11 and 4.12, as
per amendment by Public Act 79-457.) These sections provide:

"$ 4.10. The General Assembly finds and declares
that guestions raised regarding the legality of
simultaneously holding the office of county board
member and township supervisor are unwarranted:; that
the General Aseembly viewed the office of county board
of supervisor and township supervisor as compatibley
and that to eettle the guestion of legality and avoid
confusion ameng such counties and townships as may be
affected by such questions it ig lawful to hold the
office of county board member simultaneously with the
office of township supervisor in accordance with this
Act,. ’

§ 4.11, It is lawful for any county board member who
 may be elected in 19277 or before 1977 to the office
of township supervisor to hold the office of county
board menber and township supervisor simultaneously
until the expiratiocn of his term of office as county
board member; thereafter it is unlawful for the same
individual to hold both such offices simultaneously.

§ 4.12, All actions of such person, as township
supervisor after December 1, 1974, which are othezwise
in accordance with law, are hereby validated."”
This Public Act was enacted subseguent to the

issuance of my copinion No. §-877 (March 17, 1973) in which

I held that because of the incompatibility of these offices, “any

township supervisor who has assumed the office of county beoard
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member, or any county board member who has assumed the office
of township superxvisor by election or appointmenttaftet September
5, 1974, has ipso facto resigned and vacated the prior held office.
In 1972 the déte of election for members to county boards
in counties under township organization.whichrha& a population of
less than 3,000,000, was on the first Tuesday in April of that
year. One-half of the county board members were to serve for terms
of 2 years while the other half were to serve for 4 years. (I1l1,
Rev. Stat. 1973, ch. 34, par. 839, as amended by P.A. 79-604; Ill.
Rev, Stat. 1974 Supp., ch. 46. par. 2-26.01.) Therefore, one-
half of the county board members would serve until 1974 while the
other half would serve until 1976. Section 2-26.01 of The
Election Code (Ill. Rev. Stat. 1974 Supp., ch. 46, par. 2-26.01)
was amended by Public Act 78-1 to provide for ;h@ optional
holding of an election for county board members in November
rather than in 2April. Under the recently enacted Fublic Act
79-604, section 2-26.01 of The Election Code was amended
effective October 1, 1975 to provide that all county board

member elections in the year 1976 and thereafter be held in
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the month of November. Public Act 79-604 also amended section
839 of "AN ACT relating to the composition and election of county
boards in certain counties"™ (XIll, Rev. Stat, 1973, c¢h. 34, par.
839) by repeating that county board member elections are to be
held on the f£irst Tuesday of November in 1976 and thersafter.
Also, the terms of incumbent members ware extended from the
first Monday in May until the first Monday in December.

it is clear from the foregoing that the General Assembly
has contemplated an election of county board members Ln'the year
1976. By virtue of section 9 of "AN ACT relating to the eémpasition
and election ef'éaunty boards in certain countisg" and section
2-26.01 of The Election Code, an election is to be held in
November of 1976 for purposes of filiing the offices on the
Wcounty board which were held for 4 years following the election
in 1972. For purposes of county board elections in 1976, Public
Act 79-604 has gerved to consolidate these alections so that they
would occur in November and nct.in April.

Sectian 60 of “AN ACT to revise the law in relation
to township organigation” (Ill. Rev. Stat. 1974 Supp., ch. 139,

par. 60, as amended by P.A. 79-341) provides that:
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"* # * In the year 1977 and every 4 vears thereafter

there shall be elected by ballot on the first Tuesday

in April in each town a supervisor (who shall be

ex officio supervisor of general assistance) to

succeed the supervisor whose term expires in that

year. The supervisor so electad shall hold office

for a term of 4 years and until their successors

are elected and qualified. The terms of office of

all supervisors serving on the effective date of this

amendatory act of 1974 whether elected in 1971 or in

1973, shall expire in 1977. % #* =v

I emphasize that section 4.11 of “AN ACT to prevent
fraudulent and corrupt practices in the making or accepting of
official appointments and contracts by public officers” (Ill.
refers to "any county board member". It is evident that by
using these words, by being cognizant of the fact that there
would be elections for county board members in November of 1976,
and by recognizing the fact that township supervisors would be
elected in 1977, the General Assembly intended, by virtue of
section 4.11 of the Act, to permit an individual to lawfully

hold the office of county board member and township supervisor,

if he is elected to both offices in 1976 and 1977, respectively.
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Finally, in the case of Livingston v. Ogilvie, 43
I1l. 24 9, at 17, the 1llinois Supreme Court applied the
following rule:

“* & *{7lhe right to hold office is a valuable

one and its exercise should not be declared

prohibited or curtailed except by plain provisions

of the law. The rule that provisionas imposing

diagualifications should be e trictly construed is

applicable to those which prohibit dual office-

holding. - That should not be extended by implications

beyond the office or offices expressed or to persons

not clearly within their meaning. In other words,

they should be construed in favor or elmgibility.

42 Am, Jur. Public cfficers, sec. 6l1."
As a county board member who is elected in November 1976 and who
may be electsd township supervisor in 1977 is not clearly within
the disqualifications provided in section 4.11 of the above Act,
it follows that under this section, he may hold both officas
simultaneously under the conditions prescribed therein. Saection
4.11 should be construed in favor of psrmitting an incumbent to
hold both offices until the expiration of his texm as county
board member. 1if he is elected to county board member in 1976,
he may therefore hold both offices until his office as county

board member expires in 1980. 1Ill, Rev, Stat. 1973, ch. 34, par.
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832, as amended by P.A. 79-604,

for the foregoing reasons, I am 6f the opinion that
Public Act 79-457 doas not prohibit, but rather permits an
individual who is elected to the Heniy County Board in November
of 1976 to hold that position simultaneously with the office of
township supervigor should hé be elected to the latter offica
in 1977,

Very truly yours,

ATTCRNEY GENERAIL




